غار هیو

 از نامهای قدیمی و باستانی قابل استناد این منطقه می‌توان به هوریاوین (سرزمین مردمان آریایی، «آریاوین») و هیوین نام برد که امروزه با گذر زمان، با نام هیو شناخته می‌شود.

هیو که قدمت ۲۰۰۰ ساله دارد در مجاورت کوه‌های البرز قرار دارد و به علت نزدیکی به مراکز رفت‌ وآمد بیش از روستاهای مجاور رشد کرده‌است. ودارای مناظر زیبا در دامنه کوه‌های البرز می‌باشد. در گذشته نه چندان دور در این روستا اکثریت مردم به کار معدن مشغول بودند خاصه محصولات معدنی آن زغال سنگ است. با تأسیس و راه اندازی کارخانه‌های سیمان آبیک و فخر ایران و… در چهار دهه پیش در اطراف هیو بیشتر اهالی یا شاغل در این کارخانجات شدند یا به اصناف وابسته به آن روی آوردند. هیو بسیار خوش آب و هوا بوده و در تابستان هم نیازی به کولر احساس نمی‌شود و حتی در شب‌ها باید در مقابل سرما خود را پوشاند. در ارتفاعات شمالی هیو منطقه‌ای به نام سیراب وجود دارد که با جای دادن یک امامزاده در خود و دارا بودن درختان گردو و چشمه‌های خاص به یک منطقه تفریحی و زیارتی برای مردم منطقه تبدیل شده‌است. همچنین در ارتفاعات این روستا شرایط مناسبی برای زنبورداری فراهم است.

هیو در گذشته‌ای نه چندان دور دارای مناطقی جنگلی به همراه یک رودخانه بوده‌است که اکنون تنها رودخانه آن به جا مانده‌است. همچنین گرگ که یکی از حیوانات این منطقه بود اکنون در این محل در معرض نابودی است و مورد حمایت سازمان حمایت از محیط زیست قرار گرفته‌است. گفته می‌شود در گذشته خانی به نام جمشید خان بر هیو و اطراف آن حکم می‌رانده‌است که قلعه‌ای نیز از وی بر جا مانده‌است. در اطراف این منطقه حفاریهای غیرقانونی نیز به منظور یافتن آثار باستانی انجام شده‌است که گفته می‌شود در یکی از این حفاریها که به بهانه یافتن معدن انجام می‌شده یک سماور طلا و… یافته شده‌است. در میان خانه‌های هیو باغچه‌های بزرگ و درختان میوه قرار گرفته.

موقعیت جغرافیایی هیو البرز

موقعیت جغرافیایی روستای  هیو به صورت زیر می باشد:

از شمال: با رک شلمزار، سیراب، ابراهیم آباد و کلانک

از جنوب: با نظر آباد، شهرک دنگیزک، بختیار و تنکمان

از شرق: با نمازی، خور، فشند و شهر جدید هشتگرد

از غرب: با آبیک، گازرسنگ و قارپوز آباد

به دلیل آسفالت بودن جاده دسترسی راحتی به روستاها و شهرک های اطراف دارید.

مسیر حرکت از تهران به سمت هیو


جاده تهران کرج را در پیش گرفته و پس از رسیدن به کرج، وارد جاده کرج قزوین شوید، جاده را تا جایی ادامه می دهید که به خروجی روستای هیو برسید، این خروجی دقیقا قبل از خروجی نظر آباد کرج قرار گرفته است.


 از تفرجگاههای این منطقه چمپورک است که منظره ای بسیار زیبا دارد. قابل ذکر است که در نزدیکی هیو دریاچه ای مصنوعی احداث شده که می توانید در رستوران اطراف آن استراحت کرده لذت ببرید.

مناطق دیدنی روستای هیو ساوجبلاغ

آسیاب های روستای هیو
از بناهای مهم و تاریخی روستای هیو ساوجبلاغ، آسیاب حاج رحیم است. این بنای قدیمی در مرکز روستا واقع شده است که تا مدتی قبل نیز مورد استفاده قرار می گرفت. سابقه آسیاب به دوره قاجاریه و با مصالح سنگ و ملات ساخته شده و مثل دیگر آسیاب ها دارای چندین بخش است که در مجموع یک آسیاب کامل را تشکیل داده است.

از جمله آسیاب های قدیمی شهرک هیو می توان به هشت آسیاب و آسیاب حضرت عباس هم اشاره کرد. که محل تهیه آرد مصرفی روستا بوده است.

تپه های روستای هیو

شهرک قدیمی هیو به دلیل پیشینه تاریخی ای که دارد، محل استقرار دژ گبران  (زندگی ارباب و رعیتی) بوده است. به همین دلیل تپه های تاریخی زیادی در دل خود جای داد ست. از جمله این تپه ها می توان موارد زیر اشاره کرد.

1_ تپه باستانی منجوق تپه هیو این منطقه شامل قطعات و مهره‌های سفالی و خمیر شیشه مربوط به دوران تاریخی و قبل تاریخ است. احتمال می رود این محوطه باستانی زمانی پوشیده از جنگل بوده که امروزه تخریب گردیده است.

2_ تپه واسوار هیو

این تپه باستانی در موقعیت هفت کیلومتری روستای هیو قدیمی قرارگرفته است و شامل خرده سفالهایی از دوران اسلامی می باشد. نام دیگر این تپه واسوار است.

از جمله تپه های قدیمی در این روستای می توان به تپه دوبرادر هیو و تپه حاج بیان هیو اشاره کرد. که هرکدام طبیعت زیبای خود را دارند.

گورستان های هیو


1_ گورستان باستانی چمورک این محوطه باستانی در موقعیت چمبورک روستای هیو کهن واقع شده است. در حال حاضر قسمتی از آن به شکل باغ در آمده و شامل قطعات سفالهای مربوط به دورههای مختلف می باشد.

در این روستای زیبا و تاریخی آرامستان های بسیاری وجود دارد که محل دفن افراد مختلفی است. از جمله این آرامگاه ها می توان به آرامستان رقیه (س)، آرامستان قدیم شهرک هیو و آرامستان چمورک اشاره کرد.

غار هیو

آب چشمه غار هیو در دره واسوار دیده می شود که منشع آن قله شاه نشین است. این غار در شمال غربی هیو، در دامنه کوه و دره تفریحی واسوار واقع ‌شده است. این غار واسوار نیز نامیده می شود. دهانه ورودی آن ۶۰سانتی متز است که شیب زیاد ورود به آن را مشکل کرده است. بدنه اصلی غار شامل تالار بزرگی است که ارتفاع آن در قسمت‌هایی به بیش از ۲۳متر می رسد.
برای دسترسی به این غار باید از انتهای شمالی روستای هیو خارج شد و از طریق جاده‌ای خاکی به سمت شمال غرب حرکت کنید، بعد از گذشتن از باغ‌های روستای هیو و گذر از رودخانه‌ای که به سمت غرب می‌رود و بعد از رسیدن به دومین آب بند سیمانی و بزرگ، به سمت تپه آن سوی رود رفته و بالای تپه می‌توان دهانه چاه مانند غار را یافت.

آثار باستانی روستای هیو


حمام تاریخی 
این حمام  که بخشی از آن ترمیم و مورد بازسازی قرار گرفته متعلق به 150 تا 200 سال پیش است. مصالح اصلی به کار رفته در آن ساروج، سنگ و قلوه سنگ است. سقف این حمام با طاق عرقچین ساده پوشیده شده که در نوع خود بینظیر است. اجزای این حمام شامل مخزن آب، خزانه، حوض، گرمخانه، نظافت خانه و غیره است و ‏زمان ساخت آن مربوط به دوره قاجاریه می باشد.

قلعه گبران
این قلعه تاریخی مربوط به دوره سلجوقیان بوده که در قسمت غربی روستای هیو بنا شده است. امروزه قسمت زیادی از آن تخریب شده ولی با توجه به قسمت های باقی مانده، احتمالاً با قلعه‌های اطراف به‌ خصوص ارزنگ قلعه فشند و بز قلعه (شاه طهماسب) که مشرف به دشت جارو در منطقه اشتهارد است رابطه داشته‌است. دو حفره در داخل تپه اصلی کنده شده و مربوط به بنای اصلی می‌باشد که احتمالاً آب انبار یا راه مخفی بوده‌است. این قلعه از قسمت شرقی و جنوبی با دیوارهای سنگی و از قسمت غرب به پرتگاه و از سمت شمال به دروازه ورودی منتهی می‌شود. سفالینه‌هایی با لعاب فیروزه‌ای، لاجوردی و قهوه‌ای و بدون لعاب، نخودی در این منطقه پیدا شده است. همچنین برای طاخت قلعه از سنگ، آجر و خشت استفاده شده است.

معادن زغال سنگ هیو
ساکنین شاغل در این روستای باصفا بیشتر صنعتی هستند. به طوری که اولین معادن ذغال سنگ ایران را هیو وجود داشته است.  همه این ها سبب شده است که مردم هیو افرادی صنعتی باشند و سطح توسعه مردم فراتر از یک روستایی باشد.

شهری زیر زمینی هیو
با قدمتی بیش از 2 هزار سال قرار دارد که زمانی مخصوص معدندارن هیو بوده است.

این معدن داران برای زندگی و نگه داری احشام خود شهر زیر زمینی مذکور را ساخته و از آثار و شواهد بر می آید که به آن رونق هم داده بودند.

این منطقه در مجاورت کوههای البرز قرار دارد و دارای مناظر زیبا در دامنه این کوهها است، در گذشته نه چندان دور در این روستا اکثریت مردم به کار معدن مشغول بودند که محصولات معدنی ذغال سنگ عمده ترین آن بود.

 

آب و هوای هیو کرج چگونه است؟


هیو منطقه ای خوش آب و هوا می باشد که دارای تابستان هایی فوق العاده خنک و زمستان هایی نسبتا سرد می باشد. منطقه هیو کرج، بهترین منطقه برای اهالی تهران و کرج  جهت گذران اوقات فراغت است. این روستا به دلیل قرار گرفتن در مجاورت رشته کوه های البرز، منطقه ای بادخیز است و در تابستان بادهای نسبتا خنکی در آن می وزد. بهترین فصل برای کشاورزی و گذران تعطیلات در این روستا، 6 ماهه اول سال یعنی فصول و بهار و تابستان می باشد.

پوشش گیاهی و جانوری منطقه


بولاغ اوتي يا شاهي آبي، شورك، چریش، والك، آتك، بابونه، ريواس، چای کوهی و در ارتفاعات کتیرا و آويشن و گياه گل خيار و ...

گونه های جانوری عبارتند از: گرگ، گراز، آهو، روباه، افعي البرزي، رتيل، آفتاب پرست و انواع پرندگان

کشاورزی و باغداری در هیو کرج


روستای هیو کرج در گذشته دارای مناطق جنگلی وسیع و یک رودخانه پر آب بوده است که اکنون از مناطق جنگلی چیزی به جا نمانده و رودخانه آن مانند گذشته پرآب نیست. از اصلی ترین دلایل کاهش سرسبزی روستا در سالهای اخیر، افزایش جمعیت و رشد ساخت و سازها بوده که سبب شده تا کشاورزی و باغداری در این روستا همانند گذشته رونق چندانی نداشته باشد.

این روستا یکی از انتخاب های علاقنمندان به ورزش کوهنوردی می باشد قله آسمان کوه با ارتفاع 2871 در نزدیکی این روستا واقع شده است.

نظر شما

قوانین ثبت نظر

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید