شهر خلخال

دلیل نامگذاری خلخال


این شهر به علت وضعیت اقلیمی و ویژگی های طبیعی، در نقاط مختلف خود آب و هوای مختلفی دارد و شرایط هوا دائم در حال تغيير است؛ به همین علت در گذشته به این شهر «خال خال» می گفتند و اسم آن با گذر زمان به خلخال تغيير پیدا نموده است 

 فاصله تهران تا خلخال بسته به جاده ه­ایی که انتخاب می کنید بین 465 تا 535 کیلومتر متغیره 

زمان تقریبی رسیدن بدون توقف 6 و نیم ساعته. چهار جاده برای دسترسی به خلخال وجود دارد. اگر اهل لذت بردن از جاده با طبیعت بکر و زیبا هستید و فقط رسیدن به مقصد براتون اهمیت نداره جاده ­های اسالم به خلخال (به طول 75 کیلومتر) و پونل به خلخال (به طول 75 کیلومتر) بهترین گزینه­ ها برای فصل بهار، تابستان و اوایل پاییز هستند، 

در اواخر پاییز و زمستان رانندگی و مسافرت از این دو جاده توصیه نمیشه چون حتی مسافرت در این جاده­ ها حتی برای اهالی بومی که مسیر رو می شناسند هم خیلی ایمن نیست.

آب و هوای خلخال


خلخال در یک منطقه کوهستانی واقع شده و پوشش گیاهی آن در دامنه شرقی بسیار چشم‌گیر از دامنه غربی آن است. خلخال تابستان های معتدل و بسیار لذت بخش و زمستان های سردی دارد. ارتفاعات کوه های تالش که در فاصله بسیار کمی از این شهر واقع شده اند، سرد و پربرف بوده و قسمتی از شهر که در کنار رودخانه قزل اوزن قرار گرفته است، گرم و مرطوب است. زمستان خلخال تقریباً ۵ ماه طول میکشد و بارش سنگین باعث مسدود شدن بعضی از راه های منتهی به این شهر مثل جاده اسالم- خلخال می شود.

مکان های دیدنی خلخال

جاده گردشگری خلخال – اسالم:
بی شک یکی از زیباترین جاده های ایران، جاده اسالم به خلخال است. تمام مسیر دو طرف جاده پوشیده از درخت است. درختان و گیاهان سرسبز روی تپه ها و کوه ها صحنه های بسیار زیبایی بوجود آورده اند. اصلاً انگيزه بسياري از مردم از سفر به خلخال لذت بردن از تماشای همین جاده است. در بخش هایی از جاده، زمانیکه با ماشین از پیچ و خم ها عبور می کنید، ناگهان با یک دشت سرسبز و بسیار زیبا روبرو می شود.

غار هفت خانه:
غار هفت خانه در ارتفاع ۱۶۰۰ متری در بیست کیلومتری جنوب غرب خلخال و در روستای گرمخانه، قرار دارد. این غار دارای دو دهانه ورودی است. غار هفت خانه، شامل هفت تالار کوچک است که ارتفاع آنها بطور متوسط سه متر است.

 

آبشار نره گر:
آبشار نره گر یکی ديگر از جاذبه های طبیعی و گردشگری خلخال است که در روستای اسبو قرار دارد. این آبشار از یک چشمه پرآب سرازیر شده بعد از سيراب کردن باغات روستای اسبو، به رودخانه شاهرود می ریزد، آبشار نره گر با حدود نیم ساعت پیاده روی از روستای اسبو قابل دسترسی است.

 

آبشار نوده:
در چهار کیلومتری روستای نوده در بخش خورش رستم آبشاری زیبا قرار گرفته است. آبشار نوده یکی از معروف ترین و جذاب ترین آبشار‎های خلخال است که در دامنه جنوبی کوه آق داغ واقع شده است. ارتفاع این آبشار به سی متر می‎رسد و با شکافی که در میان صخره‎ای سنگی ایجاد کرده به پائین سرازیر می‎شود.

 

دریاچه نئور:
دریاچه نئور در ۴۸ کیلومتری جنوب شرقی اردبیل به طرف خلخال، مابین شهر اردبیل و خلخال ـ در مرز استان اردبیل و استان گیلان ـ جای گرفته است و یکی از جاذبه های طبیعی و استثنایی این منطقه محسوب می شود. این دریاچه از دو دریاچه کوچک و بزرگ تشکیل می شود که در بهار به یکدیگر می پیوندند و یک دریاچه واحد با عمق پنج متر را بوجود می آورند. آب دریاچه نئور برای آبیاری زمین های کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

قله آق داغ:
قله آغ داغ با ارتفاع ۳۳۲۲ متر، دومین قله بلند استان اردبیل است. در دامنه این کوه، گیاهانی مثل ریحان و آویشن می رویند. همچنین از ارتفاعات این کوه، چشمه ای جاری است که مردم محلی معتقد هستند آب آن برای دستگاه گوارش مفید است.

پل معلق پیر‌تقی :

این پل  در دره‌های عمیق و زیبای شهر هشتجین، در شهرستان خلخال واقع شده است و محل اتصال دو رودخانه گیوی چای و قزل اوزن است. روستای پیرتقی که در نزدیکی پل قرار دارد، تنها یک خانوار ساکن دارد و پیش از این، مورد استفاده پژوهشگرانی بود که برای مطالعه و احداث سد در پایین دست این رودخانه به منطقه سفر می‌کردند.

راحت‌ترین مسیر رفتن به این محل این است که از خلخال به سمت سه راه سرچم حرکت کنید بعد از گذاشتن از شهر کیوی و سه راه فیروز آباد ۱۲ تونل پیش روی شماست که بین تونل ۹ و ۱۰ سمت راست یک قهوه‌خانه موجود است که یک جاده خاکی در کنارش موجود است.

آن جاده خاکی را حدود ۳۰۰ متر با ماشین طی کنید. درختی را در کنار چشمه‌ای خواهید دید .آنجا می‌توانید ماشین خود را پارک کرده و باقی مسیر را پیاده بروید.

آب گرم گیوی:
در نزدیکی خلخال، آب گرم پر خاصیتی به نام گیوی وجود دارد که برای درمان بیماری‌های پوستی و مفصلی بسیار مفید است. اگر به این سمت از خلخال سفر کردید، دیدار از باغات اطراف آن را از دست ندهید.

 

دره جن­ها:

اسم این دره شگفت انگیز رو شاید خود اهالی خلخال هم نشنیده باشند. مناظر این دره که حاصل تلاش باد و آب بر روی رسوبات آبرفتی قدیمی بوده باعث شده شکلهای جالبی از لایه ­های رسوبی ایجاد بشه که گاهاً به شکل آدمهای ایستاده بزرگ و کوچک در اومدن.  این دره در مسیر سرچم به خلخال قرار گرفته و حتی اگر نخواهید که خود دره را پیمایش کنید میتونید کنار جاده توقف کنید و از دور این ساختار زیبا و در عین حال عجیب رو ببینید

تفرجگاه و چشمه میرعدیل یا میرعادل:

منطقه گردشگری به نام میرعدیل یا میرعادل در فاصله حدوداً 3 کیلومتری در شرق خلخال قرار گرفته. از خلخال تا این منطقه گردشگری جاده آسفالته و بعد از گذر از روستای اندبیل، به این منطقه با طبیعت بکر و بینظیر می­رسید. اسم این منطقه از چشمه­ای که به همین نام از دامنه کوه نهره بند جاری هست گرفته شده. کوههای این منطقه ادامه کوههای تالش هست که دامنه به سمت خلخال آن دارای پوشش گیاهی متفاوتیه. کوههای ناحیه میرعدیل از جنگلهای متراکم با بوته ­ها و درختان بلوط، زرشک، زالزالک و... پوشیده شدن. البته مسیرهایی بین درختان برای پیاده ­روی بین درختان و بالا رفتن از کوه ها وجود داره. تفرجگاه میرعدیل که در نزدیکی روستای اندبیل واقع شده در واقع نقطه شروع مسیر پیاده روی معروف خلخال-اسالم هست.

 

هنرهای دستی خلخال


از بین هنرهای دستی معروف این شهرستان میتوان به تهیه شال، جاجیم های ابریشمی و پشمی، گلیم بافی، پلاس، لباس‌های پشمی و کرکی و بافت مسند اشاره نمود.

شال پشمی خلخال که قسمت عمده آن در بخش شاهرود تهیه می شود از صادرات مهم خلخال بوده است. بافت گلیم و مسند هم در خلخال رواج دارد. در این منطقه گاه مسندهای بسیار باارزش دیده می شود که هنرمندان خلخالی آنرا بصورت برجسته می بافند.

سوغات خلخال

- نان های روغنی( نزیک- تل تل- چای چورگی و …)

- عسل طبیعی خلخال که به لحاظ بکر بودن و کوهستانی بودن منطقه، یکی از بی نیاز ترین و طبیعی ترین عسل های کشور میباشد و فرآورده خاص عسل عبارتند از: شیرعسل، هویج عسل و پرتقال عسل

- شیرینی های محلی

- صنایع دستی مانند گلیم، جوراب های پشمی دستباف ، شال، قالیچه و جاجیم خلخال

- اقسام میوه ها که عبارتند از:( انواع سیب، گلابی، زرد آلو، هلو،  انبه ،انواع آلو، گیلاس، آلبالو، گردو، انگور، توت فرنگی ، خیار، کمبزه( خیرچا)، شاتوت، ریواس( اوشقون)

غذاهای محلی خلخال

 در مورد غذاهای محلی خلخال باید بگم شاید تنها غذایی که من دیدم که فقط در خلخال پخته میشه و من جای دیگه ­ای ندیدم یک نوع آش هست به نام " گیلدیک آشی" که از میوه گل نسترن تهیه میشه. بیشتر تو فصل زمستون این آش پخته میشه یا به صورت دمنوش و دمکرده از این میوه وحشی استفاده میکنن. گیلدیک (نام محلی میوه گل نسترن) یا توسط خود مردم در جنگلها و باغهای اطراف خلخال چیده میشه و یا اینکه میشه از مغازه ­هایی که حبوبات یا آجیل می­فروشن، تهیه کرد .

هم چنین می توانید  آش دوغ خلخال رو در بعضی غذاخوری­ها و آش فروشی­های خلخال پیدا کنید و خودتون رو مهمون یک آش دوغ محلی بکنید یا اینکه اون رو در جاده اسالم به خلخال یا پونل به خلخال در رستوران­های کوچک چوبی و ییلاقی در کنار جاده سفارش بدید و در کنار طبیعت زیبا این آش خوشمزه رو میل کنید.

 

حتی اگه با محلهای گردشگری که براتون شرح دادم برای دیدن خلخال قانع نشدید، میتوانید فقط و فقط به خاطر آب و هوای خنک و تمیز خلخال، توی تعطیلات تابستون اون رو به عنوان شهر هدفتون برای مسافرت انتخاب کنید.

حتی اگر جایی نرفتید ، میتونید توی محل اقامتی که دارید بنشینید و فقط از آب و هوای کم نظیر اون و آفتاب دل­چسب روزهای تابستونی استفاده کنید. مثل خیلی از شهرهای ایران، توی خلخال لازم نیست که برای ورود به طبیعت و بودن در دامان آن خیلی از شهر دور بشید، حتی اگه با پای پیاده هم راه بیفتید و یک ربع از شهر دور شوید، طبیعتی رو میبینید که دوست دارید ساعت ها بنشینید و از آرامش و آبی آسمان، از صدای دل انگیز پرندگان، درختان و آب لذت ببرید 

تک تک روستاها و نواحی اطراف خلخال مناظر طبیعی بکر و منحصر بفردی دارند که برای نوشتن در مورد اونا میشه به اندازه یک کتاب قلم فرسایی کرد و هر عکسی از این مناظر خودش میتونه به اندازه یک قاب نقاشی روح بخش باشه. از اینرو سخنم رو کوتاه می­کنم و ادامه کشف دنیای زیباییهای خلخال رو به چشمان شما می­سپارم.

 

 

نظر شما

قوانین ثبت نظر

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید