صفحه اصلی لیست گزارش برنامه ها صعود به قله توچال ( سربند)

صعود به قله توچال ( سربند)

نویسنده : محسن هواخواه حلاج
نوع برنامه : کوهنوردی
درجه سختی : متوسط
ارتفاع : 3960 متر
ارتفاع پای کار : 1950 متر
مختصات قله : 35.88425, 51.41992
مدت زمان پیمایش : 06:00
تاریخ برگزاری : ۱ اسفند ۱۳۹۹
تاریخ نگارش : 4 اسفند 1399
جهت مشاهده در سایز اصلی، بر روی تصویر کلیک کنید.
اطلاعات منطقه

موقعیت جغرافیایی : داراباد یا مونگ چال ۳۲۰۲ در شرق توچال و مشرف به منطقه دارآباد
سیاه بند ۳۳۲۷ در شرق توچال و پس از قله داراباد
لزون شرقی و غربی ۳۵۰۰ تا ۳۵۵۰ شرق قله توچال – بین تیغه های داراباد و قله توچال
شاه نشین ۳۸۸۵ در غرب توچال و مشرف به پیست اسکی
بازارک ۳۷۶۶ مشرف به امامزاده داوود در غرب توچال
دوشاخ ۳۰۴۵ یال متصل به خط الراس اصلی – مشرف به پلنگ چال
پلنگ چال ۳۵۲۵ مشرف به پناهگاه پلنگ چال درکه
چین کلاغ ۲۸۵۰ شمال سعادت آباد و غرب مسیر درکه
کلکچال ۳۳۵۰ در جنوب کوههای توچال – شمال منطقه جمشیدیه
اسپیلت ۳۱۰۰ منطقه گلابدره

نزدیک ترین مرکز درمانی : شبکه بهداشت و درمان شمیرانات خ درکه، بعد از ایستگاه مینی بوس، کوچه حمام. 22185452 /بیمارستان شهدای تجریش تجریش – خ شهرداری-بیمارستان شهدا ۹-۲۲۷۱۸۰۰۱

دسترسی به آب در شب مانی / نوع دسترسی : ندارد / آب لوله کشی

پوشش تلفن همراه : برخی نقاط

بهترین فصل صعود : بهار و تابستان و پاییز و زمستان

خطرات : این مسیر مستعد بهمن نمیباشد . از پاکوب ها خارج نشوید

ایمنی منطقه : معمولی

نوع شب مانی / گنجایش : پناهگاه / 10

اطلاعات دسترسی به منطقه

استان و شهر مبدا : تهران, تهران

وسیله نقلیه تا نزدیک ترین شهر اصلی : سواری خطی

نام روستای پای کار : پس قلعه

مشخصات مسیر : پاکوب مشخص دارد

استان و شهر مقصد : تهران, تهران

وسیله نقلیه تا روستا/محله : سواری

جاده دسترسی به روستا/محله : آسفالت

شرح برنامه

نام راهنما / سرپرست : محسن هواخواه - محمد یزدانی(پیمایش دو نفره )

مختصات محل های مناسب شب مانی : جان پناه امیری35.86893, 51.41986-قله توچال35.88425, 51.41992-پناهگاه شیرپلا35.85496, 51.42949

وضعیت آب و هوا : باد شدید

سطح فنی برنامه : غیرفنی

تعداد چشمه های مسیر : 1

وضعیت دمای هوا : سرد

گزارش برنامه قله توچال جمعه 1/12/99

 درآخرین روز هفته و اولین روز از آخرین ماه 1399 ، ساعت 0530  در محل میدان سربند ،  با محمد قرار داشتم . در یک هوای سرد و صاف ساعت 0545 از سربند استارت زدیم ، ساعت0636 در دوراهی اوسون بودیم ، راس ساعت 0650 به پد هلیکوپرتر زنده یاد داوودی رسیدیم و در ساعت 0715 هم به پایگاه جستجو و امداد نجات داوودی( کافه رجب) ، حدود 10 دقیقه در  کافه رجب توقف کردیم ، مجددا مسیر دست به سنگ را که بخش اعظمی از آن یخ بسته بود و فوق العاده لغزنده و همچنین شلوغ، صعود کردیم و راس ساعت 0820 برروی پشت بام پناهگاه شیر پلا ایستادیم ، کل پشت بام سایه بود ، هنوز آفتاب بروی پشت بام نیفتاده بود و هوا سوز زیادی داشت ،ولی خوب به علت اینکه رستوران شلوغ بود ،برای حفظ سلامتی خود و دیگران در سرمای پشت بام ایستادیم ، خداروشکر یک دقیقه نشد که آفتاب از پشت یال بیرون آمد و چنان دمای محیط را مطلوب  نمود که حدود 40 دقیقه در این مکان توقف نمودیم .

هر که بگویدت که شب ، صبح امید چون شود؟

زلف ز روی همچو مه ، دورنما که همچنین... (صائب تبریزی)

 راس 0903 به سمت یال ( سیاه سنگ) استارت زدیم و یال سیاه سنگ را به سمت جانپناه امیری( شمال) پیمایش نمودیم( مسیری از ابتدای یال سیاه سنگ به سمت غرب وجود دارد که میتوان با پیمایش این مسیر به ایستگاه 5 تله کابین رسید) . راس ساعت 1120 در جانپناه امیری بودیم ، 100 متر مانده به جانپناه امیری شیب زیادو برف کوبی سنگینی داشتیم . لازم به ذکر است از جانپناه امیری با60 متر ارتفاع گرفتن به سمت شمال( قله توچال) ، مسیر سمت چپ را میتوان در ارتفاع 3440 متر با تراورس کردن به سمت غرب و پیمایش 2100 متر ، با فراز و فرودی حدودی 150 متر ،  به مسیر ایستگاه 7 به ایستگاه 5  در ارتفاع 3550 رسید .

راس 1215 از امیری به سمت قله توچال استارت زدیم . از جانپناه امیری تا قله توچال سرعت باد از 10 کیلومتر در ساعت شروع به افزایش کرد و تا لحظه رسیدن به قله حتی دربرخی مواقع به حدود 40 کیلومتر در ساعت هم رسید . ( در همین لحظات سرعت باد بر روی قله 55 توسط همنوردانم در ستاد پیشگیری از حوادث کوهستان اعلام می شد) فاصله جان پناه امیری تا قله توچال کمتر از 2 کیلومتر میباشد .  راس ساعت 1410 بر روی خط الراس کلکچال به توچال رسیدیم و ساعت 1420 هم بروی قله توچال ایستادیم (ارتفاع3960متر) .  شدت باد بر روی قله حدود 40 کیلومتر بر ساعت بود ،  سریعا مسیر را به سمت ایستگاه 7 فرود آمدیم و توسط تله کابین مسیر را تا ایستگاه 1 ادامه دادیم و برنامه به پایان رسید .

 

پی نوشت :

  1. معنی و مفهوم توچال :
  • توچال :

[ت َ / تُو] (اِ مرکب) یخچال طبیعی بر قلل کوههای بلند. یخچالهای طبیعی. مکانی ازکوهستان که در آن یخ طبیعی از قدیم گرد شده باشد. (یادداشت بخط مرحوم دهخدا).

یخچال طبیعی که در کوه‌ها و مکان‌های مرتفع و دره‌هایی که دارای برف‌های دائمی و در معرض وزش بادهای سرد هستند تشکیل می‌شود(فرهنگ عمید)

 

  1. مسیر های صعود به قله توچال بشرح زیر است :

سربند- ولنجک - درکه -کلکچال- سر بند به یال چهار پالون –دارآباد( فنی ترین مسیر)-چین کلاغ-پل خواب-امامزاده داوود

  1. معنی و مفهوم شیرپلا یا شیرپِلا :

در گویش مازندرانی به معنی شیر برنج است که هنوز هم خوراک گاوداران مازندران در بلندی‌های البرز است . البته در مورد نام شیرپلا برخی از کوهنوردان نیز معتقدند نام شیرپلا از واژه شیب پناه گرفته شده و به مرور زمان به شیرپلا تبدیل شده که این عقیده نیز با توجه به موقعیت این پناهگاه دور از ذهن نمی‌باشد.

  1. مجتمع شیر پلا در ارتفاع ۲۷۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد و مسیر آن از سربند، ده پس‌قلعه و آبشار دوقلو می‌گذرد. از شیرپلا تا قله توچال معمولاً سه تا چهار ساعت راه است. این مجتمع در دو طبقه بنا شده و دارای امکاناتی چون خوابگاه با ظرفیت ۱۵۰ نفر، ناهارخوری، بوفه، نمازخانه و سرویس کامل بهداشتی و لوله‌کشی آب و برق است
  2. درباره ده پس قلعه:

آبادي پس قلعه، چنانکه از نامش پيدا ست، پشت (شمال) آن قرار دارد.ساخت بناي قلعه شميران يا دژ تاريخي شميران، دست کم به قرون اوليه هجري قمري (حداکثر تا قرن ششم) مي‌رسد، و سرگذشت اين دژ نه تنها در حافظه کهنسالان اين آبادي چون لوح محفوظ به گونه‌اي شيرين و روياپرورانه به نقل از پيشينيان خود باقي است، که در کتب تاریخ و جغرافیای قديم چون ”تاريخ طبرستان و رويان“ و ”تاريخ گيلان و ديلمستان“ و… نيز از آن ياد شده است. دهکدة پس قلعه به لحاظ قرارگرفتن در میان کوههاي بند یخچال، اسون و اسپید کمر در فصل بهارو تابستان خنک و مطبوع و در زمستانها سرد و طاقت فرساست . این دهکده به علت نداشتن زمینهاي مسطح و قابل کشت، تنها داراي درختان انبوه گردو، شاه توت، ازگیل، سیب و گیلاس است و از کشاورزي شایان توجهی برخوردار نیست.

  1. ( هیچ وقت هیچ برنامه ای را دست کم نگیرید ، کوهستان باشگاه ورزشی شهری نیست که سیستم گرمایش ، سرمایش و امکانات رفاهی آن در اختیار ما باشد )یک مورد هیپوترمی در قله توچال در ساعت 1300 اتفاق افتاده بود ، این شخص بدون هیچ پوشش مناسب ابتدایی و تغذیه همراه به قله صعود کرده بود و پس از رسیدگی و ریکاوری ایشان توسط اعضاء ستاد ، کاپشن پر و دستکش پر یکی از اعضای ستاد به ایشان داده شد و توسط تله کابین به پایین منتقل شد . در صورتی که اعضای ستاد پیشگیری به ایشان رسیدگی نمیکردند عواقب بدی در انتظار این شخص بود
  2. در صورتیکه به قله توچال صعود میکنید و قصد فرود با تله کابین را دارید ،از ساعت 1500 به بعد مخصوصا در زمستان به علت کوتاهی روزها و وزش باد های شدید احتمال تعطیلی تله کابین حتی زود تر از ساعت 1600 وجود دارد ، اصولا 1 ساعت قبل از تعطیلی تله کابین آژیری به صدا در میاید ، به این آژیر توجه داشته باشید
لوازم مورد نیاز

لباس پلار

لباس گرم

لوازم مورد نیاز برای #کوهنوردی؛ کفش‌کوهپیمایی،کلاه‌گرم،پانچو،لباس مناسب‌فصل،هدلایت،گورتکس،گتر و یخ شکن،باتوم،عینک آفتابی،کرم ضد افتاب، دارو و لوازم شخصی،کیت کمکهای‌اولیه در صورت موجود داشتن.

نظر شما

قوانین ثبت نظر

  • دیدگاه های فینگلیش تایید نخواهند شد
  • دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد
  • از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید