گزارش برنامه قله کلکچال
نوع برنامه : کوهنوردی
درجه سختی : متوسط
ارتفاع : 3350 متر
ارتفاع پای کار : 1860 متر
تاریخ برگزاری : ۸ تیر ۱۴۰۳
تاریخ نگارش : 11 تیر 1403
اطلاعات منطقه
موقعیت جغرافیایی : قله کلکچال در جنوب البرز مرکزی و در شمال شرق شهر تهران واقع شده است. این قله یک قله منفرد بوده که از سمت شمال شرق و از طریق گردنه لزون به خط الرس دارآباد به توچال متصل می باشد. خط الرس توچال از سمت شرق از طریق تیغه های دارآباد به قله دارآباد و از سمت غرب به قلل لزون ، پیاز چال و توچال ارتباط دارد.
وجه تسمیه : قله کلکچال در دوران قدیم تحت سیطره مازندران بود این کلمه به معنی کلک (kàlek) یعنی مرز مشخص شده پرچین شده. چال هم به معنی چاله است. معنی کامل آن چاله مرزی میباشد.
نزدیک ترین مرکز درمانی : پست امداد کوهستا ن هلال احمر کلکچال در پایین دست قرارگاه کلکچال
دسترسی به آب در شب مانی : ندارد
پوشش تلفن همراه : برخی نقاط
بهترین فصل صعود : بهار و تابستان و پاییز
ایمنی منطقه : امن
نوع شب مانی : چادر
اطلاعات دسترسی به منطقه
استان و شهر مبدا : تهران, تهران
مشخصات مسیر : پاکوب مشخص دارد
استان و شهر مقصد : تهران, تهران
جاده دسترسی به روستا/محله : آسفالت
شرح برنامه
نام راهنما / سرپرست : زینب عزیزخانی(زی زی)/مریم کنجدی
وضعیت آب و هوا : آفتابی
سطح فنی برنامه : غیرفنی
تعداد چشمه های مسیر : 2
وضعیت دمای هوا : گرم
تعداد افراد شرکت کننده : 16 نفر
ساعت 6:00 بامداد ،تمام همنوردان در محل قرار از پیش تعیین شده در پارک جمشیدیه تهران حاضر بودند. مدت زمان 15 دقیقه از طرف سرپرست صرف توضیحات اولیه و راهنمایی جهت صعود شد. ساعت 6:15 صبح از کوچه پایین دست پارک جمشیدیه با سرقدمی آقای امید راد پیمایش تیم آغاز شد. مسیر صعود قله کلکچال از پارک جمشیدیه یک مسیر عمومی می باشد که هم برای یک صعود سبک تا اردوگاه کلکچال مناسب می باشد و هم کوهنوردانی که قصد صعود به قلل کلکچال و توچال را دارند از این مسیر استفاده می نمایند. بعداز پارک و در ابتدای مسیر رودخانه ای در کنار مسیر وجود دارد که یکی از تفرجگاه های ساکنین تهران در ایام تعطیل می باشد. در طول مسیر یکی دو کافه ، سرویس بهداشتی و شیر آب موجود می باشد. پست امداد کوهستان هلال احمر در پایین دست قرار و در کنار مسیر صعود قابل مشاهده است. این چهارمین پایگاه امداد کوهستان در ارتفاعات شمال تهران است.به دلیل حضور نفرات مبتدی که در تیم حضور دارند با سرعت کم حرکت کرده و در ساعت 9:15 صبح به اردوگاه کلکچال (ارتفاع 2600) میرسیم. این قرار گاه شامل تاسیسات گسترده ای مثل سرویس بهداشتی ،خوابگاه ، استخر ، سالن غذاخوری سرپوشیده و البته برج یادمان پیشاهنگی ، یادگار گذشته ای دور است. بخشی از این امکانات فعال و بخشی دیگر بلا استفاده رها شده است. سالن غذاخوری سرپوشیده مختص فصل زمستان می باشد که از امکان گرمایشی مناسب، رختکن و بوفه برخوردار است. در سایر فصول سال این سالن تعطیل و کوهنوردان جهت استراحت به فضای باز اردوگاه که بخشی از آن با نیمکت ، میز و سایبان تجهیز شده است هدایت میشوند. بعداز حدود 40 دقیقه زمان جهت صبحانه بر اساس توان نفرات صعود کننده سرپرست برنامه صعود 4 نفر از همنوردان را منع کرده و خواهش کردند که آن نفرات بهمراه یکی از افراد باتجربه و قوی تیم در اردوگاه بمانند تا باقی افراد برای صعود قله رفته و برگردند.ساعت 10 به پیمایش مسیر ادامه میدهیم. از طریق پلکان غربی قرارگاه که از جلوی خوابگاه و سالن غذاخوری سر پوشیده عبور میکند، به پشت سالن در قسمت غرب اردوگاه میرسیم.پاکوب اصلی صعود قله از این نقطه شروع میشود. قبل شروع پیمایش اصلی برنامه سرپرست و مربی حاضر اصول گام برداری در شیب به هنگام صعود را برای همنوردان عزیز مرور کردند. برنامه صعود به قله کلکچال از برنامه های نرمال کوهنوردی می باشد که مخاطب اصلی آن همنوردان عزیزی می باشند که در ابتدای مسیر ورزش کوهنوردی خودشان می باشند. هم از جهت تجربه ارتفاع و هم به لحاظ مرور و تمرین درس های کوهپیمایی. این مسیر همچنین بخاطر حضور امکانات قرارگاه و پست امدادی و تردد کوهنوردان ، مسیری مناسب برای تجربه صعود زمستانه نیز می باشد.
بعداز توضیحات تیم به مسیر پیمایش خود ادامه میدهد.بعداز ترک قرارگاه بعداز حدود یک ساعت پیمایش در ساعت 11 به گردنه کلکچال (ارتفاع 3000) میرسیم. از این محل سه پاکوب جهت پیمایش حضور دارند.
-پاکوبی که به سمت غرب و پناهگاه شیرپلا امتداد مسیر دارد. این مسیر بهمن گیر و با سابقه تلافات جانی بوده و برای زمستان اصلا توصیه نمیگردد.
-پاکوبی که به سمت شرق امتداد می یابد و با گذر از سمت چپ یال اصلی صعود به قله کلکچال به دره مابین قله کلکچال و خط الرس توچال و چشمه پیاز چال منتهی میگردد. این پاکوب برای کوهنوردانی که به آب نیاز دارند و قصد صعود قله توچال از طریق خط الرس دارآباد را دارند مناسب می باشد. ضمنا گردنه کلکچال برای محل کمپ هم مناسب است.
-نهایتا یال صعود به سمت قله میانی مسیر صعود به قله کلکچال که به سمت شرق امتداد دارد. پاکوب کاملا واضح و مشخص است.
با ادامه پیمایش به سمت قله ، بعداز گذر از قله میانی و یک فرود کوتاه به شیب آخر صعود در زیر قله فرعی میرسیم. لازم بذکر است در حد فاصل گذر از قله میانی با منطقه صخره ای روبرو میشوید که بخاطر وجود پرتگاه ، باید بسیار با دقت از این نقطه گذر کرد. در مجموع با طی مسافت 7.8 کیلومتر در ساعت 12:30 دقیقه ، با یک کار تیمی خوب به قله کلکچال رسیدم. با گذران 30 دقیقه استراحت بر روی قله تیم در ساعت 13 با سر قدمی خانم مریم کنجدی به سمت پایین حرکت میکند. ساعت 15 به اردوگاه رسیده و به دوستانمان ملحق شدیم. بعد از خوردن ناهار در اردوگاه در ساعت 18:00 به نقطه شروع پیمایش در پارک جمشیدیه رسیده و برنامه به پایان رسید.
کل مسافت طی شده : 15.6 کیلومتر
لوازم مورد نیاز
کوله پشتی
کفش کوهنوردی
آب
باتوم
زیرانداز
تنقلات
عینک
کیف امداد
فلاسک
کلاه آفتابی
دستمال سر
لوازم شخصی
وعده غذایی
داروهای شخصی