صعود به قله کرکس
نوع برنامه : کوهنوردی
درجه سختی : متوسط
ارتفاع : 3895 متر
ارتفاع پای کار : 2580 متر
مدت زمان پیمایش : 11:31
تاریخ برگزاری : ۲۵ آبان ۱۴۰۳
تاریخ نگارش : 11 آذر 1403
اطلاعات منطقه
موقعیت جغرافیایی : قله کرکس بخشی از رشتهکوههای مرکزی ایران در استان اصفهان است و مهمترین کوه شهرستان نطنز (اصفهان) بشمار میرود که شمالغربی آن شهرستان کاشان و در جنوبشرقی شهرستان نطنز، شرق شهرستان برخوار و میمه و غرب شهرستان اردستان واقع شده است.
در حقیقت کرکس را شهرهای نطنز و طرقرود، کشه و روستاهای تامه، اوره، هنجن، ابیانه و بیدهند و تعدادی روستای کوچکتر در آغوش گرفتهاند.
قلل واقع در رشتهکوه کرکس به علت ارتفاع زیادی که دارند تقریباً در نیمی از سال پوشیده از برف بوده و منبع اصلی چشمههای متعددی از جمله چشمه کامو، چشمه گزرتو و چشمه چورنکی است که در دامنههای این کوهستان جریان دارند.
پوشش گیاهی : دامنههای کرکس به دلیل وجود منابع آب کافی و نیز اعتدال شرایط اقلیمی و رویش انواع گیاهان مرتعی، زینتی و تجاری در ردیف مراتع نسبتاً خوب منطقه و کشور است. پوشش گیاهی کرکس بیشتر شامل گیاهان بوتهای (انواع گندمیان، درمنه، گون، گیاهان دارویی و …) و درختچههایی است که به صورت پراکنده دیده میشود.
گوناگونی جانوری : شرایط زیستی کوهستان کرکس به گونهای است که امکان وجود انواع جانوران وحشی اعم از خزندگان، پرندگان و پستاندارانی نظیر کل و بز، قوچ و میش وحشی، آهو، گراز (خوک وحشی)، گرگ، شغال، روباه، کفتار، گربه وحشی، پلنگ، تشی، پایکا (نوعی موش صحرایی که در ارتفاعات زیست میکند) و غیره در آن وجود دارد.
انواع مارها در دامنههای این کوهستان و دشتهای مجاور یافت میشود که از جمله آنها به مارهای سمی جعفری و مارهای کم خطرتر دوسر میتوان اشاره کرد.
پتانسیل سایر ورزش ها : یخنوردی،سنگنوردی،اسکای رانیگ
وجه تسمیه : علت نامگذاری قله کرکس بخاطر وجود کرکسهای کوچک و سیاه رنگ است که همچون باز شکاری بر فراز دامنه آن در پروازند. حمدالله مستوفی در خصوص این کوه اینگونه نقل میکند که کوهی سخت و بلند است که از بلندی، کرکس بر فرازش نمیرود و بدینسان به این نام مشهور است.
نزدیک ترین مرکز درمانی : شهرستان طرقرود
دسترسی به آب در شب مانی / نوع دسترسی : دارد- در فاصله نزدیک / چشمه
پوشش تلفن همراه : برخی نقاط
بهترین فصل صعود : تابستان
خطرات : در بعضی از نقاط احتمال ریزش سنگ و بهمن زیاد است.
ایمنی منطقه : منطقه ایمن
نوع شب مانی / گنجایش : پناهگاه / 100
اطلاعات دسترسی به منطقه
استان و شهر مبدا : تهران, تهران
وسیله نقلیه تا نزدیک ترین شهر اصلی : اتوبوس
نام روستای پای کار : کِشه
مشخصات مسیر : پاکوب مشخص دارد
استان و شهر مقصد : اصفهان, طرق رود
وسیله نقلیه تا روستا/محله : مینی بوس
جاده دسترسی به روستا/محله : آسفالت
شرح برنامه
نام راهنما / سرپرست : کسری ولی محمد/پیام سلیمی
مختصات محل های مناسب شب مانی : 33°26′44.72′′ N 51°47′27.55′′ E
وضعیت آب و هوا : نیمه ابری
سطح فنی برنامه : غیرفنی
تعداد چشمه های مسیر : 3
وضعیت دمای هوا : معتدل
طبق قرار قبلی در روز پنج شنبه ۲۴ آبان راس ساعت ۰۰:۰۵ شب از خیابان دانش درب شمال ترمینال آزادی با ۱۶ نفر از اعضای باشگاه همنورد با یک دستگاه مینی بوس به سمت نطنز حرکت کردیم .
یکسری از دوستان آشنا و یکسری جدید بودند در برنامه باشگاه .
بعد از خروج از تهران به سمت قم و کاشان ، نطنز و از طریق جاده قدیم نطنز ، اصفهان به سمت روستای طرقرود و بعد از آن وارد جاده روستای کِشه شدیم و بعد از روستا به سمت منطقه گردشگری رایان نطنز راهی شدیم .
در ساعت ۵:۱۲ صبح بعد از گذشتن از ورودی نگهبانی منطقه گردشگری در انتهای جاده در قسمت پارکینگ توقف کردیم و بعد از پیدا شدن و آماده شدن دوستان و معارفه در ساعت ۶:۱۶ صبح برنامه رسما آغاز گردید .
مسیرهای صعود به قله کرکس
۱- مسیر جنوبی قله کرکس (روستای کشه): جاده نطنز – اصفهان، روستای طرقرود در ۲۵ کیلومتری نطنز، روستای کشه در ۵ کیلومتری طرقرود / متوسط زمان صعود از این مسیر ۵ ساعت میباشد.
۲- مسیر شرقی قله کرکس (روستای طامه): نطنز، روستای طامه در ۴ کیلومتری غرب نطنز، باغهای دراش در غرب روستا، دره پاکدار در جنوب باغها / متوسط زمان صعود از این مسیر ۶ الی ۷ ساعت میباشد.
۳- مسیر شمالشرقی قله کرکس (روستای اوره): جاده نطنز – کاشان، امامزاده سلطان گورآباد، روستای اوره / متوسط زمان صعود از این مسیر ۷ ساعت میباشد.
۴- مسیر شمالغربی قله کرکس (روستای بیدهند): ۱۸ کیلومتری جاده قدیم نطنز – کاشان، پل هنجن، بعد از روستاهای هنجن، چیمه و لوجر، روستای بیدهند / متوسط زمان صعود از این مسیر در حدود ۵ ساعت میباشد. بهترین و کاملترین نمای قله کرکس از روستای بیدهند قابل رویت بوده و کمترین فاصله زمانی صعود به قله از مبدا روستای بیدهند امکان پذیر است.
رایجترین مسیر صعود به قله کرکس مسیر جنوبی از روستای کشه میباشد که با سرقدمی خود سرپرست و عقب داری مربی دوم آقای پیام سلیمی برنامه استارات خورد .
اول مسیر جاده خاکی ماشین رو بود که وارد دره می شد به سمت شرق و بعد از گذشت ۱ ساعت و نیم پیمایش به دشت رسیدین و در کنار ۲تا درخت بزرگ و قدیمی ۱۵ دقیقه توقف کردیم برای استراحت و خوردن مختصری صبحانه و بعد از استراحت به راهمان به سمت پناهگاه به طرف شرق ادامه دادیم و در ساعت ۹:۱۴ به پناهگاه سیمرغ رسیدیم که از امکانات خوبی برخوردار است رسیدیم .
[امکانات پناهگاه :
آب چشمه که توسط لوله از قله تا پناهگاه کشیده شده است ، سالن جهت استراحت و خوابیدن ، سرویس بهداشتی، بوفه و مسئول پناهگاه بنام آقای آرمین که هر هفته در تمام فصل های سال از روز چهارشنبه تا جمعه حضور دارند ؛ شماره تماس مسئول پناهگاه کرکس 09139734562
هزینه ورودی برای استراحت نفری ۲۵ هزار تومان و هزینه برای شب مانی نفری ۷۰ هزار تومان هست .]
بعد از استراحت و صرف صبحانه در ساعت ۱۰:۵۵ به سمت قله راهی شدیم ، از پناهگاه تا قله از شیب تندی مسیر برخوردار است بعد از گذشتن چیزی حدود ۵۰۰ الی ۶۰۰ متر به یک تابلوی زرد رنگ برخورد می کنید که مسیر تابستان و زمستانه را مشخص کرده البته چون هنوز منطقه امن بود ما همان مسیر تابستانه و از وسط دهلیز را به سمت قله ادامه دادیم و بعد از رسیدن به بالای گردنه به سمت شمال ادامه مسیر دادیم و در ساعت ۱۲:۱۰ به قله رسیدیم .
و بعد از گرفتن عکسهای یادگاری و استراحت در ساعت ۱۳:۰۸ به سمت پناهگاه راهی شدیم و در ساعت ۱۵:۱۰ به پناهگاه رسیدیم و سرپرست نیم ساعت استراحت اعلام کرد برای صرف ناهار و امور شخصی و در ساعت ۱۵:۴۰ و گرفتن عکس یادگاری به سمت پارکینگ راهی شدیم .
مسیر رفته رفته به سمت غروب می رفت و به زیبایی های مسیر می افزود و در نهایت در ساعت ۱۷:۱۳ به ماشین رسیدیم و بعد از تعویض لباس و سوار شدن به سمت تهران راهی شدیم .
در ساعت ۲۳:۱۵ رسیدیم تهران همان محل قرار قبلی و برنامه به اتمام رسید .
لوازم مورد نیاز
لوازم شخصی